جوش سر سیاه یکی از معضلات پوستی بسیار شایع است که بیشتر مواقع صورت را درگیر می کند. دلایل مختلفی روی بروز این مشکل وجود دارد که رایج ترین آن چربی های بیش از حد پوست و تحریک فولیکول های مو است. معمولاً نوجوانان با این مدل جوش بسیار مواجه می شوند، اما باز هم ممکن است در هر سنی اتفاق افتد.جوش های سرسیاه آکنه های بسیار خفیفی هستند که به دلیل برجستگی و تیره رنگ بودن سرشان، همه به این نام آن را می شناسند.
روش های درمان جوش سر سیاه بسیار هستند اما معمولاً با محصولات ضد آکنه این جوش ها قابل درمان هستند و هیچ دردسری ندارند. اما برای پیشگیری از بروز آنها لازم است برخی نکات مراقبتی رعایت شود و همچنین با انجام جلسات پاکسازی صورت در کلنیک های معتبر می توانید از شر جوش های سرسیاه خلاص شده و از بروز آن ها نیز جلوگیری کنید.
فهرست محتوا
آشنایی بیشتر با جوش سرسیاه
جوش سر سیاه لکه های کوچک و تیره ای است روی پوست ظاهر می شود، نشانه ای از دانه های سیاه رنگ پوستی است. اما چگونه ایجاد می شوند و چرا؟
جوش های سیاه رنگ به دلیل تجمع مواد زائد پوست، باکتری ها و چربی با باز شدن منافذ شکل می گیرند. هنگام قرار گرفتن در معرض هوا، ملانین موجود در چربی پوست به دلیل فرایند اکسیداسیون تیره و به جوش سیاه رنگ تبدیل می شود.
براساس مشاهدات، دانه های سیاه رنگ اولین مرحله آکنه هستند و امکان تبدیل شدن آن ها به جوش وجود دارد. خبر خوب این است که با ترمیم و بازسازی ساختار پوست به راحتی می توان از بروز این جوش های نازیبا جلوگیری کرد.
همچنین بخوانید : بهترین روش لایه برداری پوست صورت
انواع جوش های سرسیاه
جوش های سرسفید و سرسیاه با توجه به نحوه تشکیل آن ها به چند دسته مختلف تقسیم می شوند:
چربی تولید شده از راه منافذ برای رشد طبیعی موها و پیشگیری از پیری زودرس پوست مفید است. در حالت عادی، این چربی روزانه از منافذ سطح پوست خارج می شود. اما زمانی که به هر دلیلی منافذ پوست مسدود شود، سبوم، باکتری ها، در دهانه منافع تجمع پیدا می کنند.
با تجمع چربی هایی که هیچ راهی به سطح پوست ندارند، جوش های سر سفید ایجاد میشود. حال اگر از منافذ بسته پوست راهی به بیرون یابند، با اجازه ورود هوا به آنها تبدیل به جوش های سرسیاه میشوند. دلیل رنگ تیره آنها نیز قرار گرفتن در معرض اکسیژن موجود در هواست.
دلایل ایجاد جوش سرسیاه
تغییرات هورمونی یکی از مهم ترین دلایل بروز بسیاری از لکه های صورت مانند جوش های سرسیاه و آکنه است. با افزایش سطح بالای هورمون هایی همچون دی هیدرو تستوسترون در دوران بلوغ و نوجوانی موجب ترشح بیش از حد غدد چربی و مسدود سازی منافذ پوست می شود. در آخر نیز احتمال ایجاد جوش های سرسیاه و سر سفید افزایش می یابد. اما خیلی ها از بروز جوش های سرسیاه در دوران بعد از آن شکایت دارند. جوش ها ممکن است در هر سنی اتفاق افتد و دلایل مختلفی روی بروز آن اثرگذار است:
- استفاده از آرایش های بیش از حد چرب و محصولات مراقبتی نامناسب برای پوست.
- تولید بیش از حد چربی پوست
- تجمع باکتری روی پوست
- تحریک فولیکول های مو
- قاعدگی یا مصرف قرض های ضدبارداری
- زمانی که سلول های مرده پوست به طور منظم ریزش نمی کند.
- مصرف برخی داروها مانند لیتوم یا آندروژن ها
پیشگیری از بروز جوش سر سیاه
اگرچه ممکن است از بین بردن دانه های سیاه رنگ پوست دردسرساز باشد، اما آنها نمی توانند مراقبت های مناسب پوست را شکست دهند. مراحل پیشگیری از بروز جوش ها به شرح زیر است:
- به طور منظم با کمک محصولات حاوی آلفا یا بتا هیدروکسی اسید لایه برداری کنید. سلول های قدیمی پوست شل می شود و از بین می رود. همچنین سلول های جدید برای رشد دوباره و یکنواخت سازی پوست تشویق می شوند.
- از انتخاب محصولات آرایشی مناسب مانند کرم های بدون چربی، مرطوب کننده ها و محصولات زیرسازی که از مسدود سازی منافذ پوست شما جلوگیری می کند غافل نشوید.
- همیشه قبل از خوابیدن آرایش صورت خود را پاک کنید و با استفاده از پاک کننده پوست خود را تمیز نگه دارید. پاک کننده هایی برای پوست صورت مناسب هستند که چربی اضافه را بدون خشک کردن بیش از حد پوست حذف کنند.
- یک سبک زندگی مناسب داشته باشید و از برنامه مناسب مراقبت از پوستی پیروی کنید. کلید داشتن پوستی سالم و صاف، پیروی از مراقبت های لازم و داشتن رژیم غذایی مناسب است. حتماً مقدار زیادی آب بنوشید و از پوست خود در برابر نور خورشید محافظت کنید.
- هرگز برای رفع جوش های سرسیاه به جان آنها نیافتید. این کار شرایط پوستی را بدتر می کند و باعث تشدید سازی جوش ها می شود.
روش های درمان جوش سر سیاه در کلینیک
تخلیه جوش های سر سیاه با دستگاه
در روش میکرودرم ابریژن، متخصص پوست از دستگاه و ابزار ویژهای که دارای سطح خشن است، برای لایهبرداری از پوست استفاده میکند و لایه بالایی پوست را سمباده میزند. این فرآیند باعث از بین رفتن گرفتگیهای منافذی میشود که ممکن است منجر به ایجاد جوش سرسیاه شوند.
همچنین بخوانید : میکرودرم ابریژن چیست ؟ انواع روش ها و مزایا
لیزر درمانی
در روش درمانی با استفاده از لیزر، پرتوهای لیزر و نور به کار میروند تا باکتریها را نابود کرده و چربیها را از بین ببرند. این پرتوها وارد لایههای زیرین پوست میشوند و جوشهای سرسیاه را از بین میبرند.
لایه برداری تخصصی با مواد شیمیایی
در این روش، از لایه برداری تخصصی با استفاده از مواد شیمیایی قدرتمند استفاده میشود که بهصورت مستقیم بر روی پوست اعمال میشوند و پس از گذشت یک مدت زمان مشخص، پاکسازی میشوند. این روش باعث از بین رفتن گرفتگیهای منافذ پوست و سلولهای مرده که در ایجاد جوشهای سرسیاه نقش دارند میشود. با این نوع لایه برداری، لایههای بالایی پوست برداشته شده و لایه سالم و نرم آن بروز میآید.
لایه برداریهای ملایم و متوسط و پیلینگ جوشهای سرسیاه بدون نیاز به نسخه پزشک انجام میشوند، اما لایه برداریهای سنگین و قوی باید تحت نظر دکتر پوست انجام شوند.
روش های درمان جوش سر سیاه در خانه
با استفاده از چند ایده های منحصر به فرد بدون پرداخت هزینه زیاد می توانید از شر جوش های سرسیاه خلاص شوید:
1-شستشوی منظم پوست
هنگام بیدار شدن از خواب و قبل از خواب حتما صورت خود را بشویید تا تجمع چربی ها از بین برود. شستشو بیش از حد در روز پوست شما را تحریک میکند و ممکن است آکنه ها و جوش های پوست بدتر شود. از یک پاک کننده ملایمی استفاده کنید که پوست شما را قرمزی و تحریک نکند. برخی از محصولات از ترکیبات منحصر به فرد ضدباکتری و ضدآکنه ساخته شده اند که به رفع باکتری ها بسیار کمک میکند.
از محصولات مراقبتی حاوی چربی دوری کنید. استفاده از این دسته از محصولات موجب ایجاد جوشهای سرسیاه میشود و پوست را مستعد جوش می کند. خرید لوازم آرایش، لوسیون ها و ضد آفتاب های بدون چربی بهترین انتخاب هستند که از بدتر شدن مشکلات پوستی جلوگیری می کنند.
2-پاکسازی با اسید سالیسیلیک
به دنبال محصولات مناسب پوست حاوی اسید سالیسیلیک باشید. این ماده برای درمان جوش های سیاه و سفید مناسب است، زیرا موجب تجزیه مواد مسدودکننده منافذ می شود و چربی های اضافی و سلول های مرده پوست را کنار می زند. با خرید این پاک کننده کثیفی های روزانه پوست را از بین می برید و آرایش و چربی پوست کاملا پاک می شود.
اگر تا به حال از این محصول استفاده نکرده اید، برای شروع فقط یک بار صورت خود را با آن بشویید. زیرا خیلی ها نسبت به اسید سالیسیلییک حساسیت نشان می دهند و ممکن است نتوانند از یک با در چند روز بیشتر از ان استفاده کنند. گاهی مجبور می شوند مصرف آن را کاملا قطع کنند.
3- لایه برداری کنید
شاید فکر کنید لایه برداری تاثیر خوبی روی آکنه های پوستی نمی گذارد و موجب قرمزی و تحریک بیشتر می شود. با این حال، برای جوش های سرسیاه لایه برداری منظم بسیار مفید است و موجب حذف بیش از حد سلول های مرده پوستی می شود. همچنین به آرامی جوش های سیاه را از بین می برد. به جای این که به فکر اسکراب های خشن باشید، روی لایه برداری های ملایم تمرکز کنید.
براساس مشاهدات، لایه برداری یکی از روش های درمان جوش سر سیاه است و می تواند منافذپوست را پاک کرده و پوستی نرم و درخشان هدیه دهد.
بدون دیدگاه