زگیل تناسلی یکی از شایع ترین بیماری های مقاربتی (STD) است که توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شود. هر فردی که از نظر جنسی فعال باشد بیشتر در معرض خطر ابتلا به HPV و عوارض آن قرار می گیرد. خبر خوب این است که این بیماری توسط واکسن گارداسیل قابل پیشگیری است.
در صورت مشکوک بودن به زگیل تناسلی یا تمایل به دریافت واکسن، مشورت با دکتر زنان بهترین اقدام است. دکتر زنان می تواند در مورد روش های پیشگیری از زگیل تناسلی، از جمله واکسیناسیون، به شما مشاوره خوبی بدهد.
فهرست محتوا
زگیل تناسلی چیست و علت اصلی به وجود آمدن آن کدام است؟
زگیل ها ضایعات پوستی هستند که می توانند در قسمت های مختلف بدن به وجود بیایند. تفاوت زگیل تناسلی با زگیل معمولی در این است که برخلاف زگیل معمولی که در قسمت های مختلف بدن مثل دست ها، پاها و صورت ظاهر می شود، این زگیل فقط در اندام های تناسلی و مقعد و در موارد نادر در دهان و گلو به وجود می آید. شکل ظاهری زگیل های تناسلی معمولاً به صورت برجستگی های کوچک گوشتی همرنگ پوست یا قهوهای روشن هستند. اما زگیل های معمولی برجستگی های کوچک و زبری به رنگ خاکستری، قهوهای یا سفید دارند.
HPV که به نام زگیل تناسلی هم شناخته می شود، در واقع مجموعهای از بیش از 100 نوع ویروس است که می تواند نواحی مختلف بدن را آلوده کند. از این تعداد، حدود 30 ویروس فقط به ناحیه تناسلی آسیب می رسانند و نوع ششم و یازدهم HPV باعث ایجاد این زگیل می شود.
زگیل تناسلی بیشتر از طریق تماس پوستی و تماس با ناحیه تناسلی فرد مبتلا منتقل می شود. تماس مستقیم با زگیل تناسلی فرد مبتلا، چه در حین رابطه جنسی و چه در تماس های غیرجنسی مثل لمس کردن، می تواند باعث انتقال ویروس شود. اما به ندرت شاهد انتقال این ویروس از طریق تماس با اشیاء آلوده مثل حوله یا لباس زیر بودیم.
انواع زگیل های تناسلی
زگیل تناسلی زائده های کوچک و گوشتی هستند که روی پوست یا غشاهای مخاطی اندام تناسلی ایجاد می شوند. HPV شایع ترین عفونت مقاربتی (STI) در جهان است. هیچ درمانی برای زگیل های تناسلی وجود ندارد، اما می توان با دارو، لیزر یا جراحی آن را درمان کرد. بدون شک درمان این بیماری لازم و ضروری است، زیرا می تواند مسری باشد و به مرور زمان منجر به مشکلات جدی تری مانند سرطان دهانه رحم شود. انواع مختلفی از زگیل تناسلی وجود دارد، اما به طور کلی می توان آنها را به دو دسته تقسیم کرد:
زگیل تناسلی کم خطر:
این دسته از رایجترین نوع هست. شکل ظاهری آن ها کوچک، نرم و به رنگ پوست است و رشد گروهی یا خوشه ای دارند.
زگیل تناسلی پرخطر:
این نوع زگیل کمتر شایع است، اما می تواند جدی تر باشد. اندازه بزرگ، سفت و تیره تری نسبت به زگیل های کم خطر دارند. این دسته بیشتر در داخل واژن، مقعد یا مجرای ادرار رشد می کنند.
زگیل تناسلی می تواند در هر فردی که از نظر جنسی فعال است ایجاد شود، حتی اگر فقط یک بار با فردی که HPV دارد رابطه جنسی داشته باشد. این بیماری معمولاً هیچ علامتی ایجاد نمی کند، اما گاهی اوقات می تواند باعث خارش، سوزش یا درد در ناحیه واژن شود.
همچنین بخوانید : تزریق واکسن گارداسیل و پیشگیری از عفونتهای ویروس پاپیلومای انسانی
علائم زگیل تناسلی
در برخی موارد، ویروس HPV می تواند بدون ایجاد علائم در بدن شما باقی بماند. اما در صورت بروز نشانه های، آن چند هفته تا چند ماه پس از ابتلا به ویروس ظاهر می شود. علائم رایج این بیماری عبارتند از:
- برجستگی های کوچک گوشتی به صورت تکی یا خوشهای در ناحیه تناسلی یا مقعد
- تغییر رنگ پوست به قهوهای، گوشتی یا صورتی
- خارش و سوزش در ناحیه تناسلی یا مقعد خارش یا سوزش
- درد به خصوص در مجرای ادرار یا مقعد
- خونریزی خفیف در حین رابطه جنسی
عوارض زگیل تناسلی
زگیل تناسلی می تواند در هر جایی از ناحیه تناسلی یا مقعد ایجاد شود. این بیماری ممکن است شبیه گل کلم کوچک به نظر برسند یا صاف و مسطح باشد. در بیشتر موارد، این زگیل بدون درمان از بین می رود. با این حال، ممکن است ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد.
ایجاد زگیل در دهانه رحم و واژن می تواند سلول های دیسپلاستیک را تغییر دهد. یکی از خطرات احتمالی تغییرات سلولی سرطان رحم است.
خطر دیگر زگیل تناسلی در دوران بارداری است که به ندرت اتفاق می افتد. این ویروس می تواند از مادر به جنین منتقل شود و بیماری پاپیلوماتوز مکرر در کودک ایجاد کند. در این بیماری زگیل در مجاری تنفسی کودک ظاهر می شود.
یکی دیگر از عوارض این ویروس در دوران بارداری، بسته شدن مجرای زایمان است که حتما باید با سزارین انجام شود.
سرطان واژن، سرطان دهان و گلو از عوارض HPV است. به خصوص افرادی که با شریک زندگی خود که آلوده به HPV است رابطه دهانی انجام می دهند.
تشخیص زگیل تناسلی
متخصص زنان یا اورولوژیست با مشاهده محل بیماری می تواند نوع این بیماری را مشخص کند. با این حال، گاهی اوقات آزمایش HPV برای تایید نهایی مورد نیاز است:
معاینه لگن: آزمایش پاپ اسمیر ممکن است به عنوان بخشی از معاینه لگنی برای بررسی تغییرات دهانه رحم ناشی از زگیل تناسلی انجام شود.
معاینه مقعدی: پزشک معمولاً داخل مقعد را با کمک آندوسکوپ برای یافتن زگیل معاینه می کند.
آزمایش خون: برای تشخیص زگیل تناسلی به طور خاص در مردان و زنان از یک روش مولکولی دقیق استفاده می کنند.
روش های درمان زگیل تناسلی
این زگیل ، عارضهای ناشی از ویروس HPV است که می تواند به طور خود به خود از بین برود، اما این اتفاق همیشه نمی افتد. در برخی موارد سیستم ایمنی بدن می تواند با ویروس HPV مبارزه کند و زگیل ها بدون نیاز به درمان از بین می روند. روش های پیشگیری از این بیماری عبارتند از:
سوزاندن زگیل ها با جریان الکتریکی (کوتر الکتریکی)
این روش برای زگیل های کوچک و تناسلی مناسب است. درمان با درد، خونریزی و زخم شدن محل همراه می شود.
انجماد زگیلها با سرما درمانی (کرایوتراپی)
در این روش، از نیتروژن مایع برای انجماد و از بین بردن زگیل ها استفاده می شود. عوارض جانبی این روش برای زگیل های کوچک و بزرگ شامل درد، تورم و تاول زدن است.
برداشتن زگیل ها از روی دهانه رحم (LEEP)
از حلقه سیمی و بار الکتریکی برای درمان زگیل های بزرگ و مقاوم کمک می گیرند.
استفاده از پمادهای موضعی
پمادهای موضعی می توانند برای از بین بردن زگیل های کوچک استفاده شوند. عوارض جانبی این پمادها شامل قرمزی، سوزش و خارش پوست است.
از بین بردن زگیل ها با نور لیزر (درمان با لیزر)
از نور لیزر برای از بین بردن و قطع جریان خون رگ های خونی ریز درون زگیل تناسلی استفاده می شود. عوارض جانبی این روش شامل درد، خونریزی و زخم شدن است.
بهترین روش های پیشگیری از زگیل تناسلی
طبق آمار سازمان بهداشت جهانی (WHO)، ویروس HPV عامل تقریباً 70 درصد از موارد ابتلا به ضایعات پیش سرطانی و سرطان دهانه رحم است. این آمار نشان دهنده اهمیت پیشگیری از زگیل تناسلی و به طور کلی ویروس HPV است. در زیر به موثرترین روش های پیشگیری از این زگیل اشاره می کنیم.
رابطه جنسی محافظت شده و ایمن
استفاده از کاندوم یکی از موثرترین روشهای پیشگیری از این بیماری و سایر عفونت های آمیزشی (STIs) است. کاندوم یک مانع فیزیکی در برابر عفونت های مقاربتی است، اما به طور کامل خطر ابتلا را از بین نمی برد. استفاده از کاندوم در حین رابطه جنسی می تواند خطر انتقال زگیل تناسلی رو تا حد زیادی کاهش دهد.
واکسینه شدن
یکی از راههای مهم برای پیشگیری از زگیل تناسلی و سرطان های مرتبط با آن، تزریق واکسن گاردسیل است. بهترین زمان برای تزریق این واکسن، سنین 11 تا 12 سالگی است. در این سن، سیستم ایمنی بدن به طور کامل به واکسن پاسخ می دهد و اثر آن بیشتر خواهد بود. اگر در این سن واکسن را تزریق نکردهاید، نگران نباشید. تا سن 26 سالگی می توانید از این واکسن استفاده کنید. البته در این سن، به جای دو دوز، باید سه دوز واکسن تزریق کرد.
انجام منظم تست های غربالگری
سلامت جنسی بخش مهمی از سلامت کلی هر فرد است. برای حفظ سلامت جنسی، انجام منظم تست های غربالگری برای تشخیص زودهنگام هرگونه عفونت مقاربتی (STI) از جمله زگیل تناسلی، بسیار حائز اهمیت است.
تستهای غربالگری می توانند عفونت های مقاربتی را در مراحل اولیه، زمانی که درمان آسانتر و احتمال عوارض جانبی کمتر است، شناسایی کنند. با تشخیص زودهنگام، میتوان از انتقال عفونت به شریک جنسی خود جلوگیری کرد. انجام منظم تست های غربالگری می تواند به شما آرامش خاطر دهد و اضطراب مربوط به عفونت های مقاربتی را کاهش دهد.
واکسن زگیل تناسلی
واکسن HPV یا گارداسیل، نوعی واکسن است که برای پیشگیری از ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) تزریق میشود. HPV ویروسی بسیار شایع است که از طریق تماس جنسی منتقل می شود و می تواند باعث بروز زگیل تناسلی و انواع مختلف سرطان، از جمله سرطان دهانه رحم شود. واکسن HPV از روش های پیشگیری از زگیل تناسلی بوده و به طور کلی بیخطر است و عوارض جانبی آن معمولاً خفیف و گذرا هستند.
بدون دیدگاه