ملاسما چیست و بهترین راه درمان آن

ملاسما چیست؟ تا به حال با لکه های تیره و قرمز پوستی مواجه شده اید؟ این لکه ها همان بیماری شایع پوستی به نام ملاسما است که در قسمت های مختلف صورت ظاهر می شود. اگرچه این لکه های مشکل خاصی ایجاد نمی کند، اما از نظر زیبایی برای خیلی ها آزاردهنده است. کسانی که دچار لکه های قهوه ای یا تیره روی گونه ها، بینی، چانه و کنار لب می شوند ممکن است اعتماد بنفس کافی نسبت به صورت بدون آرایش خود نداشته باشند و دائما دوست دارند از محصولات آرایشی برای پوشاندن آن ها استفاده کنند.

روش های درمانی ملاسما بسیار گسترده است؛ از روش های خانگی درمان لک ملاسما گرفته تا لیزر درمانی. کافی است به متخصص پوست مراجعه کنید و شرایط پوستی با دقت بررسی شود.

انواع لک ملاسما چیست؟

ملاسما بر اثر بروز یک اختلال رنگدانه ای شایع رخ می دهد که تیره از رنگ پوست است. معمولا مناطقی که در معرض آفتاب زیاد قرار دارد، بیشتر از دیگر نواحی با لکه های قهوه ای روبرو می شود. دلیل قطعی این عارضه، هنوز نامشخص است، اما عواملی همچون ژنتیک، تغییرات هورمونی، مصرف برخی داروها و قرار گرفتن در معرض نور خورشید روی بروز آن تاثیر می گذارد. مخصوصا در دوران بارداری یا تجربه درمان های هورمونی، بروز لکه های تشدید می یابد. در موارد زیر با انواع لکه های ملاسما روبرو می شوید:

معرفی انواع لک ملاسما

ملاسما اپیدرمی:

این مدل لکه به رنگ لکه های قهوه ای روی لایه بالایی پوست ایجاد می شود و زیر نور کاملا مشخص است. معمولا در مقایسه با دیگر لکه ها به خوبی به درمان پاسخ می دهد، زیرا تغییر رنگدانه در لایه نزدیک به سطح پوست اتفاق افتاده است.

ملاسما پوستی:

این مدل لکه به رنگ قهوه ای روشن یا خاکستری متمایل به آبی است و در لایه های عمیق تر پوست ایجاد می شود. برخلاف ملاسما پوستی، به درمان پاسخ خوبی نمی دهند و کنترل آن ها تاحدودی مشکل ساز است.

ملاسما ترکیبی:

این ملاسما یکی از رایج ترین انواع آن است که به صورت ترکیبی همراه با لکه های قهوه ای و خاکستری ظاهر می شود. درمان آن با مشکلات مختلفی روبرو است، اما نسبت به مدل قبل از شدت لکه ها کاسته می شود.

همچنین بیشتر بخوانید:مزوتراپی صورت برای لک با جدیدترین تکنولوژی

علائم ملاسما یا لک صورت

این مشکل پوستی موجب تغییر رنگ برخی از نواحی صورت و حتی دست ها می شود و مشاهده لکه های قهوه ای روشن یا تیره در نواحی از بدن که در معرض نور خورشید قرار دارد، بیشتر به چشم می خورد. اگر کمی دقت کنید لکه ها به صورت متقارن در نواحی همچون تیغه بینی و گونه ها پخش می شوند و حتی ممکن است پیشانی، چانه و دیگر نواحی را درگیر کنند. این لکه ها در دوران بارداری بسیار رایج است؛ زیرا تغییرات هورمونی به شدت پیش می آید. به همین دلیل، به نام ماسک بارداری شهرت دارد.

عوامل ایجاد ملاسما

عوامل اصلی بروز ملاسما هنوز نامشخص است. زمانی لکه های پوستی ایجاد می شوند که سلول های تولیدکننده رنگ بیش از حدی تولید می کنند. با این حال، عوامل زیر بر ایجاد ملاسما بی تاثیر نخواهد بود:

رنگ پوست:

افراد دارای رنگ پوست تیره به دلیل داشتن ملانوسیت های فعال بیشتر نسبت به افراد دارای پوست روشن، بیشتر در معرض خطر بروز این مشکل پوستی قرار دارند.

تغییرات هورمونی:

ماسک بارداری میان خانم های باردار بسیار رایج است. البته تغییرات هورمونی تنها به این دوره محدود نمی شود. گاهی اوقات مصرف قرص های هورمونی و داروهای ضدبارداری احتمال بروز ملاسما را افزایش می دهد.

مواد آرایشی:

محصولات و کرم های آرایشی با ایجاد حساسیت پوستی، موجب بروز ملاسما می شوند.

نور خورشید:

نور ماورا بنفش آفتاب ملانوسیت را تحریک می کند. در فصل تابستان به دلیل شدت نور آفتاب، احتمال بروز ملاسما افزایش می یابد. حتی مواقعی که این لکه ها درمان شده است، روبرو شدن با نور آفتاب موجب ایجاد دوباره آن ها خواهد شد. همچنین برخی افراد به نور آفتاب واکنش نشان می دهند و دائما شاهد علائم لک صورت می شوند.

ژنتیک:

خانواده هایی که دچار به ملاسما هستند، احتمال بروز آن برای افراد دیگر وجود دارد. براساس مشاهدات حدود 30 الی 50 درصد افراد دچار به لکه های ملاسما، افراد دیگری در خانواده شان نیز دچار این مشکل هستند.

مصرف برخی داروها:

داروهایی که موجب حساسیت پوست به نور خورشید می شود، مانند آنتی بیوتیک ها، داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی و داروهای هیپوگلایسمی موجب بروز لکه های ملاسما می شود.

درمان ملاسما یا لک صورت

درمان ملاسما یا لک صورت

در مواقعی که عامل محرک کننده دخیل است، لکه ها ناخودآگاه ناپدید می شوند. مانند لکه های حاصل از مصرف قرص بارداری یا بعد از اتمام دوران بارداری، ملاسما نیز خود به خود محو می شود.

اما گاهی اوقات، ملاسما تا پایان عمر یا سالیان طولانی حضور دارد و برای از بین بردن آن ها باید دوره درمانی سپری شود. همچنین خانم هایی که تمایل به مصرف قرص های هورمونی دارند، مجبور می شوند برای حذف لکه های صورت از روش های درمانی استفاده کنند. روش های درمانی لک ها شامل موارد زیر است:

رایج ترین دارو؛ هیدروکوئینون

این دارو اولین گزینه برای درمان لکه ها و ملاسما است. معمولا آن را روی پوست می مالند و رفته رنگ پوست شفاف می شود. هیدروکئینون به اشکال مختلف مانند کرم، ژل، لوسیون و … موجود است.

لایه برداری

در صورت عدم رفع لکه ها با دارو، لایه برداری دومین گزینه درمانی است. با کمک لایه برداری های شیمیایی که توسط متخصصان پوست انجام می شود، لکه های مقاوم کم کم ناپدید می شود. این روش براساس نوع پوست تعیین می شود و احتمال بروز عوارض جدید برای پوست وجود دارد.

لیزر درمانی

این روش درمانی برای رفع لکه های تیره رنگ استفاده می شود و می تواند لکه های مقاوم به محصولات روشن کننده یا لایه برداری را درمان کند. با کمک لیزر نتیجه بسیار ایده الی بدست می آید، اما نیاز است چندین جلسه تکرار شود.

همچنین بخوانید : بهترین روش از بین بردن لک‌های کبدی پوست

بهترین راه درمان ملاسما چیست ؟

مزوتراپی یکی دیگر از روش های اثربخش غیرجراحی است که با ارائه مواد مغذی پوست مانند ویتامین ها، مواد معدنی، اسید هیالورونیک، مواد روشن کننده و … بسیاری از مشکلات پوستی را درمان می کند و موجب بهبود ظاهر آن می شود. این راهکار به لایه درم پوست تزریق می شود و حتی به جوان تر شدن پوست نیز کمک می کند. همچنین تاحدودی چین و چروک های صورت بهبود می بخشد. زیرا با افزایش تولید کلاژن و الاستین، گردش خون در ناحیه هدف ارتقا می یابد و پوست برای ترمیم سریع تر تحریک می شود.

برای رفع لک های صورت ترکیبی از ویتامین c، اسید هیالورونیک، آنتی اکسیدان و آمینو اسیدها وارد پوست و سلول های پوستی کاملا تغذیه و آبرسانی می شود. این روش درمانی حدود یک ساعت طول می کشد و با بی حسی موضعی تنها احساس سوزش کمی تجربه می شود.

بهترین روش برای درمان ملاسما توسط مزوتراپی لک ملاسما

شایع‌ترین علت به وجود آمدن ملاسما چیست؟

شایع ترین دلایل بروز این بیماری سابقه خانوادگی، درمان های جایگزینی هورمون، قرص های ضدبارداری و دوران بارداری است. خانم ها در ماه های اولیه بارداری به دلیل افزایش هورمون استروژن و پروژسترون با لکه های پوستی روبه رو می شوند. زیرا افزایش سطح پروژسترون و هورمون محرک ملانوسیت رابطه مستقیمی دارد. همچنین خانم هایی که وارد دوران یائسگی می شود و مجبورند هورمون پروژسترون مصرف کنند، در خطر ابتلا به ملاسما قرار دارند.

اگر یکی از اعضا خانواده تان دچار ملاسما است، بهتر است نکات مراقبتی پوست را رعایت کنید. مخصوصا در مواقعی که زیر نور خورشید قرار می گیرید. همچنین تاحدالامکان از مصرف داروهای هورمونی جلوگیری کنید.

برای پیشگیری از ملاسما چه باید کرد؟

در این قسمت روش های پیشگیری از ملاسما را مطرح می کنیم. اگر مستعد این بیماری پوستی هستید، توجه ویژه ای به این موارد داشته باشید:

  • حفاظت از پوست در برابر نور خورشید مهم ترین نکته مراقبتی است. حتما قبل از بیرون رفتن، از کرم های ضدآفتاب استفاده کنید.
  • از یک ضدآفتاب با SPF 30 یا بالاتر خریداری کنید.
  • استفاده از کلاه و عینک آفتابی بسیار توصیه می شود. استفاده از کلاه های پهن دار تاحدودی برخورد نور پیشگیری می کند.
  • با ملایمت با پوست خود رفتار کنید. از تحریک بیش از حد پوست و استفاده از محصولات حساسیت زا پیشگیری کنید.

چه کسانی بیشتر به ملاسما مبتلا میشوند؟

این بیماری پوستی هم برای خانم ها و هم آقایان رخ می دهد، اما بیشتر خانم ها را درگیر می کند. براساس مشاهدات، تنها 10 درصد مبتلایان به این اختلال پوستی جز دسته مردان است و باقیمانده درصد به خانم ها اختصاص دارد. رنگ پوست، نور خورشید، استرس، سطح هورمون ها از دلایل بروز لکه های پوستی است که پیشگیری از بروز آن باید از این عوامل دوری و برنامه دقیقی برای مراقبت های پوستی تنظیم کنید.

کلام آخر

حال که می دانید ملاسما چیست؟ با رعایت نکات مراقبتی و دوری از نور خورشید، از بروز لکه های آزار دهنده دوری می کنید. اگر مستعد بروز این مشکل باشید راهکارهای درمانی مختلف وجود دارد که برای درمان اصولی و قطعی آن بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید. متخصص با توجه به نوع پوست بهترین برنامه درمانی را تنظیم می کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − یک =